Störar i karantän.

Störens återkomst

Universeum och Sportfiskarna samarbetar för att få stören att göra comeback i de göteborgska vattnen.

PÅ VÄG MOT GÖTA ÄLV.

I dagarna har sju störar fått ett nytt hem i Universeums akvarier i Vildmarken. Där ska de nu växa till sig innan det är dags att släppas ut i Göta älv för ett fortsatt liv i det vilda. Processen är en del av ett projekt initierat av intresseorganisationen Sportfiskarna, med det slutgiltiga målet att återföra atlantstören till våra vattendrag i Göteborg.

I Begynnelsen fanns atlantstören.

Atlantstören har sitt ursprung i Kanada men kom till svenska vatten för runt 7000 (!) år sen. I vattendragen runt Göta älv levde den sen under lång tid, innan människans överfiske och vattenkraftsutbyggnad ledde till artens försvinnande Sverige och hela Europa. I början av 1900-talet var Atlantstören helt utrotad från europeiska vatten.

Runt millennieskiftet påbörjade så ett tyskt universitet en satsning för att återintroducera Atlantstören i Europa. Efter ett omfattande pappersarbete kunde till slut ett 40-tal störar transporteras från St. Johns River i Kanada till en specialanpassad vattenbruksanläggning i Rostock, där forskarna lyckades etablera en reproduktion av arten. Polen, Lettland och Litauen följde strax efter och för ungefär tre år sedan började intresseorganisationen Sportfiskarna, med projektledaren Linnea Jägrud i spetsen, ett arbete för att försöka få tillbaka stören till Sverige. Nykläckta störar fördes från universitetet i Tyskland till en nybyggd container i Göteborg för att växa till sig, innan de skulle släppas ut i det vilda.

Störarna på väg ut i Vildmarken.

STÖREN + GÖTEBORG = sant.

Ett av de viktigaste argumenten för att kunna återinföra Atlantstören i Sverige och mer specifikt Göteborg har varit bevisen på att arten tidigare lekt i svenska vatten. Här har Göteborgs naturhistoriska museum spelat en avgörande roll, då museet har bevarade juvenila Atlantstörar från 1800-talet i sin samling – vilket bevisar att arten en gång reproducerade sig i Göta älv. På så vis kan man vara säker på att störarna tidigare har och framöver också kommer att trivas i miljön. Något som var avgörande för att få tillstånd att påbörja återintroduktionen, en process som är helt unik: att få tillbaka en art på det här viset har inte hänt på över hundra år.

På plats i sjön.

Efter en lång och stundtals brokig process, då Sportfiskarna själva fått lösa finansieringen med hjälp av privata donationer, blev det grönt ljus för projektet i januari 2024. I juni samma år genomfördes den första utsättningen av 92 unga störar i Göta älv. När så nästa omgång störar skulle introduceras i göteborgska vatten kom Universeum in i projektet: här finns nämligen en miljö som är perfekt för störens livscykel med sött, bräckt och salt vatten i en och samma byggnad. De sju störarna, som var i varierande storlekar men hade gemensamt att de var i början av sitt liv, sattes först i karantän i drygt fem veckor innan de släpptes ut i Universeums akvarium som går under namnet Sjön – där de nu ska samsas med mört, brax, sarv och abborre.

Linnea Jägrud, Sportfiskarna.

Ett fint samarbete.

Linnea Jägrud var på plats och fick äran att släppa ut den första av fiskarna. Hon hoppas att Sportfiskarnas och Universeums samarbete inom störprojektet kommer att fortsätta:
– Det har varit ett väldigt bra samarbete som jag jättegärna ser fortsätter, mer eller mindre på samma sätt. Dels för att det hjälper projektet, men också för att vi tillsammans kan berätta historien om störarna. Det är ju bara i Göteborg som de här juvenila fiskarna finns – det är en exceptionellt tydlig koppling till just den här staden, säger hon.

Bara till låns.

Men med tanke på hur stor atlantstören till slut blir – upp till fem meter lång och 450 kilo tung – är de bara i huset till låns för en kortare tid. När de växt sig lagom stora lämnar de Vildmarken för att släppas ut i Göta älv. Därifrån tar de sig vidare ut i havet, när de känner sig redo. Med tanke på att stören kan bli upp till 130 år gammal, blir de i bästa fall kvar i många, många år.