framtiden kommer på besök till Universeum den 31 januari.

Samhället står inför stora utmaningar där ekologiska, sociala och ekonomiska faktorer är sammanflätade. Vår förmåga att förutse och anpassa oss till framtiden är avgörande. Människor behöver kunna navigera och agera i en komplex värld där olika värden ofta kolliderar vid beslut om framtiden. Det är viktigt att skapa förutsättningar för reflektion kring lösningar på både nuvarande och framtida utmaningar, något som främjar både demokrati och hållbar utveckling.

Målet med dagen är att skapa en mötesplats där aktörer från olika delar av samhället – forskare, företag och medborgarna själva – kan mötas för dialog, kunskapsutbyte och engagemang kring gemensamma samhällsutmaningar. 

Den 31 januari ställer 28 innovationsprojekt finansierade av Vinnova ut sina prototyper av framtiden inom mobilitets- och matsystemet. Se, hör, diskutera och inspireras kring framtidens innovationer!

Kvinna med AR-glasögon står i en skog.

En gemensam insats – 28 framtidsprototyper.

En framtidsprototyp är en “sak från framtiden”, som en produkt eller pryl som vi kan besöka, se, känna, höra eller på annat sätt uppleva. Det kan vara skyltar, produkter, kläder, mat, informationsmaterial, processer, tjänster, appar och mycket mer. En framtidsprototyp är medvetet framtagen för att väcka tankar om möjliga framtider, önskade och oönskade, som har potential att skapa engagemang och dialog.

Läs mer om insatsen och de beviljade projekten

Välkommen på vernissage.

Till vernissaget den 31 januari är alla välkomna. Innovationsprojekten ser fram emot att möta en mångfald besökare! Då vernissaget hålls inne på Universeum behövs antingen en entrébiljett eller en inbjudan för att komma genom entréspärrarna.

Plats: Universeum, Södra vägen 50 Göteborg
Datum: 31 januari 2025
Tid: 10.00–16.00

Jag tillhör ett innovationsprojekt.

Du har fått en inbjudan via mail. Anmäl dig via länken i inbjudan. På vernissagedagen uppger du ditt namn vid entrén.

Jag har blivit inbjuden av ett innovationsprojekt.

Du har fått en inbjudan via mail. Anmäl dig via länken i inbjudan. På vernissagedagen uppger du ditt namn vid entrén.

Jag är lärare och vill besöka vernissagen med min klass.

Inbjudna skolor har fått ett mail med länk till anmälan. I anmälan ska ditt/lärarens namn, skola och årskurs uppges.

Vid frågor kontakta Ramiro Fuentes på [email protected].

Jag vill besöka vernissagen utan att ha fått en inbjudan.

För att besöka vernissagen behöver du köpa entré till Universeum. Vernissagen är öppen för alla och ingår i entrén.

Köp entré

Metodutveckling för uppskalning och spridning.

Vernissaget är en del av det större projektet Mötesplats för framtidsvision – utveckling av eventdesign för gestaltning och dialog om framtidens hållbara lösningar. Vinnova har tilldelat Universeum medel för att utveckla metoder för skapandet av mötesplatser där aktörer från olika delar av samhället kan mötas för dialog och engagemang kring gemensamma samhällsutmaningar. Mötesplatserna ska främja kunskapsutbyte och samarbete mellan forskare, företag och civilsamhället genom att korta avståndet mellan forskning och praktisk tillämpning.
 

METODUTVECKLINGEN SKER I FYRA STEG.

Universeum koordinerar projektet. Vi har kompetens och lång erfarenhet av att bygga upp lärmiljöer, skapa lärandeprocesser, facilitera möten och event, driva kompetensutvecklande insatser samt involvera och engagera olika målgrupper.

Steg 1: Konceptutveckling.

Vi utvecklar ett koncept för en “mötesplats för framtidsvision”. Omfattar fysiska utrymmen, krav på teknik och andra resurser, organisation, kompetens och format för dialog och samskapande.

Steg 2: Testomgång.

Vi genomför en testomgång, det vill säga vernissagedagen den 31 januari, utifrån modellen i steg 1. Mötesplatsen genomförs tillsammans med och baserat på de innovationsprojekt som deltagit i Vinnovas utlysning Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet.

Steg 3: Utvärdering.

Vi utvärderar testomgången. Mötesplatsens attraktionskraft, olika format och tillgänglighet utvärderas.

Steg 4: Vidareutveckling och paketering.

Vi vidareutvecklar konceptet utifrån lärdomarna i steg 3. Sedan paketerar vi konceptet för uppskalning och spridning.

Senaste nytt från Sveriges nationella vetenskapscenter.