En dag av framtidstankar på Universeum.
Hur möter vi framtiden inom mat- och mobilitetssystemet? Det var den övergripande frågeställningen när Universeum och Vinnova bjöd in till vernissage av 28 framtidsprototyper under Mötesplats för framtidsvision den 31 januari.
en mötesplats – 28 möjliga framtider.
På fyra av Universeums sju våningar kunde besökarna ta del av de 28 projekten, som alla presenterade hållbara lösningar inom mat och mobilitet. På tre olika platser i huset hölls också medborgardialog där man fick chans att fördjupa sig i ämnen som framtidens sätt att resa, mathållning i kristider och samhällets ansvar när våra förutsättningar förändras.
en smältdegel av nya tankar.
Vernissaget var ett samarbete mellan Universeum och Vinnova, där Joakim Skog är områdesledare för fritidsområden.
– Dagen har varit otroligt energigivande, full av framtidsoptimism men också framtidstankar. Vi lever i väldigt osäkra tider med klimatförändringar, globala värdekedjor som bryts upp och samtidigt en galopperande teknikutveckling som förändrar förutsättningarna och har oöverblickbara konsekvenser – vi behöver öva oss på att förstå att morgondagen kan vara väldigt annorlunda. Det tvärdisciplinära som Universeum står för – konst, vetenskap, teknik, natur i ett och samma hus – blir en perfekt smältdegel för att tänka vitt och brett. Vart man än vänder sig så finns det stimulans för nya tankar.
Framtidens bamba.
Ett av projekten som kunde ses på vernissaget var Grader av en skollunch – en ambulerande framtidsprototyp 2060, där en framtida skolmatsal med tillhörande utbud hade dukats upp utifrån två scenarier: en förhöjd temperatur på 1,5 respektive 3 grader. Varje sittplats vid bordet representerar ett framtidsscenario: ett dropp som ersätter maten, framtidens knäckebrödsstation, eller invasiva maneter till lunch (ett effektivt sätt att hantera den stigande havsnivån?).
Kajsa Wallin Lindström är projektledare:
– Matsystemet är en stor del av det vi behöver förändra. De val vi gör nu kommer att påverka framtiden. Spekulativ design är ett jättebra sätt att sätta igång samtal och reflektioner om just det. Med den här prototypen testar vi och ser hur folk interagerar: vissa blir väldigt berörda, andra tycker att det är obehagligt.
EPA = framtiden?
Epa for the win, som kunde hittas i andra änden av utställningsytan på plan 7, är ett projekt som tar sitt avstamp i epa-kulturen: dels genom att utforska dess möjligheter att bidra till hållbara lösningar inom framtidens resande, men också för att få med ungdomarna i diskussionen kring framtiden på allvar genom att utgå ifrån ett community som de kanske själva redan är en del av.
Experter, lärare och elever har varit involverade i projektet som omfattat diskussioner i klassrummen om hur man pratar om framtiden så att det skapar optimism snarare än oro. Samtalen följdes av en uppgift där eleverna skrev varsin novell där de siade om hur man kommer att åka till skolan i framtiden. Berättelserna blev till en serietidning, som delades ut under vernissaget. Tanken är att väcka dialog i ett format som inte är en vanlig läxbok eller något vuxna berättar för en – att skapa tillgänglighet när man pratar om framtiden: det är lätt att känna att det blir som det blir.
OPTIMISM ISTÄLLET FÖR ORO.
– Det finns mycket tankestrukturer som stoppar viljan att förändra. Vi ville visa ungdomarna att det finns andra, utanför skolan, som lyssnar på vad ni vill om framtiden. Visa att man kan göra någonting, säger Katarina Ivarsson, som är projektledare för Epa for the win.
En mötesplats i utveckling.
Vernissaget den 31 januari var inte bara en chans för allmänheten att ta del av innovativa lösningar för framtiden, det var också ett projekt som ämnar till att utveckla den här typen av mötesplatser, där aktörer från olika delar av samhället kan mötas för dialog och engagemang kring gemensamma samhällsutmaningar.
Plats för dialog.
Maria Wirén, chef för utveckling och lärande på Universeum:
– Universeum har idag visat sig vara en perfekt mötesplats för dialog om framtiden. Vi har sett besökare i alla åldrar - från mor- och farföräldrar med barnbarn till tonåringar, samt representanter från näringsliv och akademi. Och alla kunde vara med i dialogen! Detta breda deltagande var precis vad vi hoppades på, och dagen har gett både oss och alla andra deltagande värdefulla insikter om hur vi kan utveckla den här typen av mötesplatser.
– Innehållet i prototyperna hänger väl ihop med Universeums uppdrag: att kunna bidra till samtal men också upplevelser som skapar handlingskraft. Förhoppningsvis har vi lyckats att ge varje besökare ett nytt perspektiv på frågan: hur ska vi klara framtiden?