Rymdresor och drömmar när Marcus Wandt besökte Universeum
Från rymden till Rymdtorget, in på Universeum och ut i universum. Den 8 april fick skolelever, familjer med årskort och andra inbjudna följa med astronauten Marcus Wandt på en resa som kom att handla mycket om rymden, men också om små och stora drömmar.
En dag om rymden.
Rymden är en fantastisk intresseväckare och inkörsport till vetenskap och innovationer. När senaste svensk i rymden, Marcus Wandt, besökte Göteborg i början på april stod Universeum och Saab värdar för en heldag.
Pizza. Vatten. Sovsäck.
Marcus Wandt inledde sin dag på Kulturhuset i Bergsjön tillsammans med elever i årskurs F–5. Astronauten fick ett varmt mottagande av en välkomstkommitté bestående av fem elever i Gärdsmosseskolans förskoleklass. Inne i den stora hörsalen väntade ett hundratal förväntansfulla barn och vuxna. Marcus Wandts egen om sin rymdresa varvades med på förhand ställda frågor av eleverna. Hur långt kan man hoppa i rymden?
– Hur långt som helst.
Hur nervös var Marcus innan uppskjutningen?
– Jag satt i karantän två veckor innan uppskjutningen och då var jag inte alls nervös. Vi fick hela tiden träna på vad som skulle hända och två dygn innan det var skarpt läge fick vi gå igenom hela uppskjutningen, steg för steg förutom då sista minutrarna. Då, när jag stod högst upp vid rymdskeppet och tittade ner, såg jag framför mig de nio starka motorerna, eldklot och allt annat som skulle hända – då fick jag fjärilar i magen. Men det är jag glad för. Efter det kändes allt lugnt och tryggt.
Några av de yngre eleverna hade fått i uppdrag att rita teckningar med saker som de hade velat ta med sig ut i rymden. Bland bidragen fanns potatismos, mamma, bok, telefon, pizza och vatten. Vad tog Marcus Wandt med sig? En svensk flagga pärlad av yngste sonen, teckningar, foton och sin familj i form av Legofigurer, byggd av densamma.
MÖTEN I RYMDEN.
Under eftermiddagen tog Marcus Wandt plats i Wisdome på Universeum. Under två sittningar fick elever i årskurs 7–9, inbjudna familjer och årskortsinnehavare följa med när Marcus Wandt livekommenterade uppskjutningen, dockningen med ISS och andra spännande händelser under sin rymdfärd. Med hjälp av visualiseringsdomens avancerade teknik fick publiken också, i realtid och 360 grader, uppleva de platser Marcus Wandt berättade om. – Efter några dagar på ISS blev det känslomässigt starkt att se jorden. På dagarna, när det är ljust, ser man bara den färgstarka jorden men inga kringliggande stjärnor eller annat. Jag slogs av hur ensam jorden ser ut, det är så otroligt mörkt runt omkring. Den känns ensam i den stora rymden och jag kände att jorden behöver tas om hand, berättade Marcus Wandt. "
TILLSAMMANS FRAMÅT.
Under lunchen och slutet av dagen möttes representanter från näringslivet, politiken och utbildningssektorn för den sista av tre visningar i Wisdome. Det blev ett samtal om hur forskning som bedrivs i rymden främjar vår förståelse för hälsa, ingenjörsvetenskap och andra teknologier och hur tvärvetenskaplig forskning och innovation mellan företag och olika vetenskapsområden kan bidra och hjälpa varandra till nya upptäckter.