Två rödfläckiga småhajar som ligger i en genomskinlig låda.

Universeum deltog i hajutsläpp med Havets hus och Världsnaturfonden

25 juni fick fyra småfläckiga rödhajar och lika många knaggrockor ett nytt hem i Gullmarn utanför Lysekil. Utsläppet är ett årligt projekt som drivs som en gemensam satsning av Havets hus och Världsnaturfonden i syfte att bevara ekosystemen i haven och lära oss mer om livet under ytan.

Assistans under ytan.

I år var ett dykarlag på tre personer från Universeum på plats.

– Vår främsta uppgift var att hjälpa till att få ner fiskarna på ett större djup med lägre temperatur. Det ger dem bättre förutsättningar att acklimatisera sig i sin nya hemmiljö, berättar Alizz Axberg, marinbiolog och dykare på Universeum.

 

Tre glada personer som alla bär dykardräkter.

En vattentank med två knaggrockor

Både småfläckig rödhaj och knaggrockor är arter som också finns på Universeum.

– Våra hajar kommer ursprungligen från Havets hus men har funnits hos oss i många år. De växer stadigt och förökar sig. Vi har hajbebisar i vår utställning just nu, men de är tyvärr för små för att sättas ut i havet än.

En dykare som håller i en plastlåda som innehåller en liten haj.

KUNSKAPSINSAMLING.

Innan hajarna släpps ut märks de med sändare. Datan som sedan samlas in gör det möjligt att få insikt i beteendemönster som till exempel var hajarna simmar, på vilket djup och hur länge de lever. Utifrån det kan beslut tas om till exempel fredade områden och vilken typ av fiskeutrustning man får eller inte får använda.

 

Bevarande av hotade arter.

Utöver kunskapsinsamling är utsättningen en del i det bevarandearbete som görs för ekosystemet i Gullmarsfjorden där rovdjur som hajar och rockor är viktiga.

– Det är ett jättestort arbete som också bidrar till att utöka populationen av de här arterna. För småfläckig rödhaj är läget just nu ganska stabilt, knaggrockan däremot är nära hotad men håller på att stabiliseras, säger Alizz Axberg.