Vägen till en färdig idé
I ett samarbete mellan Universeum och våra huvudpartners SKF, Saab och Volvo Cars får femteklassare från hela Göteborg chansen att utveckla sina egna scenarion om hur framtidens städer kommer att se ut. Innovationsutmaningen är tänkt att öppna barnens ögon för teknik, naturvetenskap och hållbar utveckling.
Ett studiebesök på Universeum.
Vad är det som gör en stad hållbar?
– Ett hållbart sätt att få energi. Man ska inte använda kol!
– Att få allting att vara rättvist, för alla som bor i staden!
Det är mitten av februari och en femteklassare från The English School (ESG) har slagit sig ner i lärmiljön Vislab för att få en introduktion till sitt studiebesök på Universeum. I dag ska de få ta del av Det virtuella Göteborg, ta en tur i Regnskogen och förhoppningsvis få nya insikter att ta med sig hem till klassrummet.

Låt tankarna flyta fritt.
Sabina Birgersson är pedagog på Universeum och lotsar klassen genom huset. Allt eftersom övergår den initiala försiktigheten till diskussion.
– Har ni några bra idéer om hur man skulle kunna minska bullret?
– Kanske lite färre bilar…?
– Kan man bygga mindre vägar?
Framtidens städer.
Vid den här tiden har Innovationsutmaningen pågått i drygt tre veckor och arbetet är i full gång på de deltagande skolorna: utöver ESG också Kvibergsskolan, Eklandaskolan, Assaredsskolan, Klarebergsskolan, Böskolan och Azbuka Lyceum. Sammanlagt deltar runt 300 elever och lärare i projektet.
2025 års tema är Framtidens städer. På uppdrag av de medverkande företagen ska de deltagande skolklasserna utveckla prototyper och förslag på hur en framtida, hållbar stad kan se ut. Hur kan man bygga en säker och trygg stad som också är energieffektiv och cirkulär? Med utgångspunkt i de globala målen uppmuntras eleverna att tänka till om frågor som vad man kan ta med sig från dagens städer – och utveckla i framtiden. Men också: vad är viktigt för er, den kommande generationens vuxna?
Några veckor senare trängs en annan femteklassare, denna från Kvibergsskolan, utanför en av Saabs lokaler i Kallebäck. Här har de fått lära sig mer om verksamheten och en introduktion till vad ett radarsystem är. Dagen avslutas med en pappersflygplanstävling – för att i praktiken få testa sig genom en beprövad innovationsprocess: inspireras → idégenerera → utveckla → utvärdera – och så börjar man om igen. Som sig bör har många av eleverna svårt att sitta still – men när det är dags att hugga tag i det praktiska momentet, fylls rummet av rörelse och entusiasm.

Innovationsprocessen i praktiken.
– Vår samverkan med Universeum under Innovationsutmaningen ser vi som en utmärkt möjlighet att både bidra till lokalsamhället och att skapa intresse för STEM-ämnena hos skolbarn, vår framtid, säger Carla Lif, hållbarhetschef på Saab Suverillance.
Hon fortsätter:
– Elevinspirationen hos oss på Saab fokuserade på innovationsprocessen: det är en färdighet som vi använder hos oss på daglig basis och det var jättekul att applicera det till flygplanstävlingen med barnen. Nu är det upp till klasserna att tillämpa innovationsprocessen till konkreta idéer för hur vi kan skapa en hållbar och säker stad där alla känner sig trygga, idag och i framtiden.
Människa, natur och teknik.
Innovationsutmaningen är tänkt att tydliggöra samband och samspel mellan människa, natur och teknik. Genom att eleverna får lösa verkliga utmaningar utvecklar de sina förmågor att tänka kritiskt, samarbeta och hitta hållbara lösningar för framtiden. Under ett par veckor under våren ägnas NO-lektionerna åt att stöta och blöta, diskutera och utveckla sin prototyp.

Lägg alla idéer på ett bord.
Simon Sellius är lärare på ESG som har två klasser med i utmaningen. Han berättar att han medvetet försökt hålla sig i bakgrunden för att eleverna ska få fritt utrymme till att spåna idéer. Alla lektioner har inte handlat om Innovationsutmaningen – men många har kunnat kopplas till projektet. Det har varit högt i tak för alla sorters tankar, och alla har fått göra på sitt sätt. Kollektivtrafik, bostäder, appar – ett brett spektrum av idéer som nu ska ställas samman till ett samlat tävlingsbidrag.
– Vi kom tidigt fram till att alla får jobba med precis vad de vill, i vilka konstellationer de vill. Sen lägger vi allt på ett bord, och så blir det vad det blir. Det kommer att vara lite plottrigt och varierat, men jag tycker det är många bra idéer! Framförallt har det varit givande att få komma ut och titta på grejer, göra studiebesök och ta med sig idéer hem. Summan är att det är himla kul!
Och vinnaren är...
I april är eleverna välkomna tillbaka till Universeum för att visa upp sina projekt. En jury, bestående av representanter från SKF, Saab, Volvo Cars och Universeum tar då del av alla projekt och gör sin bedömning utifrån innovation, nytänkande, hur det kopplas till de globala målen och hur de presenteras för allmänheten.
Juryn utser en vinnare som får 10 000 kronor att lägga i klasskassan. Vem som tar hem vinsten i 2025 års innovationsutmaning, står klart den 9 april.