En mässhall full av besökare.

600 gymnasieelever mötte universitet och företag under Framtidsforum

Vad ska man bli när man blir stor? Under en halvdag på Universeum fick 600 gymnasieelever hjälp med valet när de mötte universitet och företag under Framtidsforum. Här gav Universeum tillsammans med medarrangörerna Chalmers, Göteborgs universitet, SKF, Saab, Volvo Cars och AstraZeneca ge de unga information och motivation för utbildning och arbete inom STEM.

En mötesplats för kunskap och inspiration.

Framtidsforum bjuder in elever i år 2 på gymnasiet att möta universitet och företag verksamma inom STEM (naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik). På Universeum får eleverna information och motivation för framtiden när de lyssnar på föredrag, besöker montrar och deltar i samtal.
– Det finns många spännande utbildningar och yrken. Det som gör det svårt för de unga är att man inte vet vad ett visst jobb innebär. Vad gör man på dagarna och vilka människor omger man sig med om man blir till exempel bioanalytiker, kemist eller ingenjör? Framtidsforum är en mötesplats där man både kan ställa frågor och få svar, förklarar Ramiro Fuentes, projektledare på Universeum, förklara Ramiro Fuentes, projektledare på Universeum.

Ett panelsamtal bestående av åtta deltagare som tillsammans står på en scen.

En samtalspanel bestående av sju personer.

PÅ PROGRAMMET.

Framtidsforum består av flera olika format för samtal och föreläning. 

Rundabordssamtal

Intresseväckande samtal med experter från akademi och näringsliv på olika teman eller ämnen. Avslutas med frågestund.

Popup stories

Spännande samtal med en yrkesverksam om hens yrke och vägen dit. Personliga berättelser som avslutas med frågestund.

Panelsamtal

Universitetsstudenter, nyutexaminerade och nyanställda berättar om sina funderingar, drömmar och val. Hur tänkte de när de valde utbildning, vad önskar de att de hade vetat innan och vilka framtidsplaner har de? Gymnasieeleverna ställer stora som små frågor till panelen.

Framtidsspaningar

Spaning om framtida utbildningar och yrken. Hur kommer dagens yrken se ut i framtiden? Kan man säkra att man fattar rätt beslut och vad händer om man väljer fel? Gymnasieelever ställer frågor till representanter från akademin och näringslivet.

Yrkesinspiration

Yrkesverksamma personer berättar om sina respektive yrken. Hur är det att jobba med detta yrke? Vilka möjligheter kommer med yrket hen valt?

Montrar

Chalmers, Göteborgs universitet, SKF, Saab, Volvo Cars och AstraZeneca visar sin verksamhet och berättar om sina utmaningar och möjligheter.

Ungdomar som står framför en mässmonter.

LJUS FRAMTID.

"Det är fantastisk att få komma hit och träffa ungdomar som är motiverade till sin framtid. De är intresserade av vad vi gör och ställer väldigt kompetenta frågor. En bra dag på jobbet!"
- Anna Alsvik, gruppansvarig utbildningsenheten, Volvo Cars. 

En man klädd i pikétröja med texten "Saab" står och pratar.

ATT VÅGA TÄNKA OM.

"Under gymnasiet siktade jag mot att bli läkare men jag pluggade så hårt att jag brände ut mig. Då tog jag ett sabbatsår och testade istället på ett att jobba som konstruktör: ettyrke där jag fick arbeta med kroppen. Det gjorde också att tankarna istället vandrade mot en teknisk utbildning och jag sökte senare till Chalmers. Idag arbetar jag som utvecklingsingenjör på Saab".
- Johan Nilsson, deltog i panelsamtal i Wisdome. 

Framtidsforum är skapat av Universeum, medverkande universitet och företag samt en arbetsgrupp med gymnasieelever från Katrinelundsgymnasiet, Bernadottegymnasiet och Franklins gymnasium. Alla aktiviteter leds av gymnasieelever. Framtidsforum pilottestades 2023 med 300 besökande gymnasieelever och fortsätter nu som en årlig aktivitet.