Kommunicera vetenskap med visualisering.
Människans sinnen är fantastiska, likväl begränsade. Att lära sig naturvetenskap och teknik, som ofta handlar om det “osynliga”, kan vara en stor utmaning. Våra upplevelser och vår varseblivning är begränsade till den värld vi har direkt tillgång till via våra sinnen. Men det är utanför den sfären, i mikrokosmos och makrokosmos eller i abstrakta stora data med många dimensioner, som många vetenskapliga teorier hör hemma.
Den snabba utvecklingen av hård- och mjukvara tillsammans med växande mängder öppen data gör att samma metoder och data som forskarna använder kan nyttjas till att kommunicera vetenskapliga upptäckter till unga och vuxna. Det visuella språket korsar gränser för kunskap, erfarenhet, ålder, kön och kultur och med visualiseringsteknikens algoritmer och funktioner kan stora och oöverskådliga data förvandlas till bilder som blir enkla för alla att analysera och förstå.
LABORERA MED FORSKNINGSDATA.
I nära samverkan med Visualiseringscenter C och med stöd av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har vi skapat vi ett publikt visualiseringslabb på Universeum. Här får människor tillgång till och kan laborera med forskningsdata med hjälp av den allra senaste visualiseringstekniken.
I mars 2022 stod Vislab klart. Lärmiljön bygger på fem olika teman: hav och vatten, skog och land, samhället, människan samt rymden. Utifrån dessa teman kan unga och vuxna röra sig mellan det lilla och det stora. Förståelse för hur allt hänger samman ökar när de skapar sina egna expeditioner i datan, som forskande upptäcktsresande på jakt efter frågor och svar om till exempel rymden, klimatet och stadsutveckling. Vislab låter oss upptäcka att precis alla kan ta till sig och omsätta vetenskap. Över bilderna kan vi mötas och förenas.
Samarbete för framtiden.
Vislabs miljöer och program har utvecklas av Universeum och Visualiseringscenter C genom en styrgrupp och en arbetsgrupp med unika kompetenser från båda parter inom systemutveckling, pedagogik, interaktionsdesign, upplevelsedesign och teknik. Satsningen stöds av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.


